Umut Tüp Bebek Merkezi

Anti Müllerian Hormon (AMH) Nedir?

Anti müllerian hormon (AMH) glikoprotein yapıda bir hormon olup hem kadın hem erkek vücudunda bulunur.

Anti müllerian hormon (AMH) glikoprotein yapıda bir hormon olup hem kadın hem erkek vücudunda bulunur. Her iki cinsteki görevleri farklıdır. Kadın vücudunda yumurtalıklarda bulunan küçük (6 mm ve altı) yumurta taslakları/foliküllerden salgılanır. Henüz anne karnındayken salgılanmaya başlayıp yaşın ilerlemesiyle azalarak adetin kalıcı olarak sonlandığı menapoz dönemine kadar salgılanmaya devam eder.Menapozdan sonra tespit edilemeyecek seviyelere kadar geriler.Klinik pratikte yumurtalık rezervini göstermeye yarayan çok önemli bir belirteçtir.

AMH düzeyine kandan bakılır. Bu hormon düzeyinin ölçülmesi için herhangi bir özel zaman ya da adet dönemi vb gerekmemektedir. Yani kadınlarda herhangi bir günde bakılabilir ve açlık/tokluk durumundan da etkilenmez.

Kan düzeyi direkt olarak yumurtalık rezervini yansıtır ; yani yumurta sayısı/kapasitesi azalmış olan kadınlarda az tam tersine polikistik yumurtalıkları olan hastalar gibi fazla sayıda yumurtası olan hastalarda fazladır.

AMH kan düzeyleri yaş aralığına göre değerlendirilse de genel olarak 1-1.1 ng/ml ‘nin altındaki değerler düşük AMH değeri olarak kabul edilir.

Özellikle çocuk için tedavi gören hastalarda başarı şansını değerlendirme açısından ve aşırı uyarılma (hiperstimülasyon) riskini öngörmede AMH düzeyleri oldukça önemlidir. Uygun ilaç dozu belirlenmesi için ultrasonda görülen follikül sayısı ve hastanın yaşı; kilo indeksiyle beraber AMH düzeyi oldukça belirleyicidir.

AMH düzeyi ameliyat yada kemoterapi / radyoterapi sonrası kalan yumurtalık rezervini görmek adına bakılabilse de genellikle bu hasta grubumuz çocuk isteyen hastalardır. Herhangi bir zamanda bakılan AMH değerinin 1-1.1 ng/ml altında saptanması düşük AMH düzeyi olarak yorumlanır. Düşük düzeyler kişiden beklenecek yumurta sayısının da az olacağı anlamına gelir. Azalmış yumurta sayısı beraberinde yumurta kalitesinin de beklenenden düşük olabileceğine işaret edebilir. Ve yumurtalardaki hem sayı olarak hem de kalite olarak azalma gebelik sonuçları üzerine olumsuz etki göstermektedir.

AMH değeri yaşla beraber azalma gösterir. Bazen de genç yaşlarda düşük AMH seviyeleri saptanabilir. Bu genç yaşta düşük AMH’sı olan kadınlar erken menapoz riski açısından dikkatle takip edilmeli ve çocuk istekleri varsa fazla zaman kaybetmeden uygun yönetimle gebelik sağlanmalıdır.

Düşük olan AMH değerlerini normale getirecek olan bir tedavi günümüzde maalesef mümkün değildir. Bazı tedavilerle yumurtalıkların gençleşmesinin mümkün olabileceği yönünde çalışmalar olsa da henüz uygulamada olan bir tedavi söz konusu değildir.

Whatsapp
Telefon