Umut Tüp Bebek Merkezi

Embriyo Transferi

Embriyo transferi laboratuar ortamında döllenmiş olan yumurtanın uygun dönemde rahim içerisine yerleştirilmesi işlemidir.

Embriyo transferi laboratuar ortamında döllenmiş olan yumurtanın uygun dönemde rahim içerisine yerleştirilmesi işlemidir.

Embriyo transferi için en uygun zaman ne zamandır ?

Embriyonun anne adayının rahmine yerleştirilme gününü tüp bebek doktorunuz embriyolog ile beraber belirleyecektir. Uygun dönemi belirlemek için bazı hususlar göz önünde bulundurulmalıdır;

  • Toplanan yumurta sayısı ve mevcut embriyo sayısı
  • Embriyoların kalitesi
  • Varsa daha önceki denemelerde transfer yapılan embriyoların kalitesi, transfer günü ve gebelik neticesi
  • Embriyolara genetik test uygulanıp uygulanmayacağı
  • Rahmin embriyoyu kabul etme gününde bir farklılık olup olmaması

Embriyo sayısı ve kalitesi embriyoların beşinci gün (blastokist) aşamasına kadar takibine olanak sağlıyorsa günümüzde beşinci gün embriyo transferi yapmak daha iyi gebelik sonuçları elde etmemize olanak vermektedir. Çünkü beş günlükken embriyo kabuğundan çıkarak ( hatch yaparak) rahim içine tutunmaya hazır hale gelmektedir. Blastokist aşamasında embriyo transferi yapılması beşinci güne ulaşmış iyi kalitede embriyo veya embriyoları seçip bu şekilde anne adayının rahmine daha az sayıda embriyonun yerleştirilmesine olanak sağlar.

Daha az sayıda embriyonun transferi hastada çoğul gebelik ve buna bağlı riskleri azaltmaya yardımcı olmaktadır. Rahim iç zarı (endometriyum) da yine transfer döneminde yani taze sikluslarda yumurta toplama işleminden sonraki beşinci gün veya dondurulmuş sikluslarda progesteron başlangıcından sonraki beşinci gün embriyoyu tutmaya uygun dönemdedir. Tabii ki aynı dönemde rahim iç zarı kalınlığının ve hormonal değerlerin transfere uygunluk açısından değerlendirilmesi gerekir.

Bazı hastalarda ikinci , üçüncü ya da dördüncü gün embriyosu transferi de yapılabilmektedir. Eleman/laboratuar yükünü arttırmamak ya da yapılmış olan bazı çalışmalarda canlı doğum üzerine anlamlı farklılıklar saptanmaması gerekçesiyle kimi kliniklerde rutin olarak üçüncü gün embriyosu transferi yapılmakta ve sadece seçilmiş hasta grubunda blastokist transferi planlanmaktadır.

Embriyo transfer işlemi nasıl yapılır? Ağrılı mıdır? İşlem için anestezi gerekli midir?

Embriyo transfer işlemi ağrılı bir işlem değildir. Vaginismus benzeri muayene olmaya engel bir durum olmadığı taktirde genellikle anestezi ihtiyacı da olmamaktadır. Anestezi uygulanacak hastalar dışında aç olmanız gerekmemektedir. İşlem ultrason eşliğinde yapıldığından idrar kesesinde bir miktar idrar olması istenir. Sıkışıklığınızın derecesi rahminizin konumuna göre belirlenir.

Jinekolojik muayene masasında karından yapılan ultrason ile rahim ve rahim iç zarı görüntülenirken doktor tarafından vaginaya yerleştirilen spekulum denilen alet ile rahim ağzı görülerek çok ince bir kateter ile embriyolar rahim içine uygun pozisyona nazikçe bırakılır. Transfer işleminin başarısında doktorun transferi yapma şekli, işlem sırasında ağrı olup olmaması , zor transfer olup olmaması oldukça büyük önem taşımaktadır.

Whatsapp
Telefon