Umut Tüp Bebek Merkezi

Tüp Bebek Süreci Nasıl İlerler?

Uygun değerlendirme ve tetkikler sonrası tüp bebek tedavisine karar verilen çiftlerde uygulanacak olan yumurta geliştirici tedavi protokolü belirlenir.

Uygun değerlendirme ve tetkikler sonrası tüp bebek tedavisine karar verilen çiftlerde uygulanacak olan yumurta geliştirici tedavi protokolü belirlenir. Tüp bebekte yapılan tedavi normalde beyinden salgılanan hormonların sentetik ilaç formlarıyla hastaya uygulanıp yumurta taslaklarını ya da diğer adıyla follikülleri büyütmektir. Temel olarak gonadotropin hormonlar (FSH-LH) ve bu hormonların salınımını düzenleyen gonadotropin serbestleştirici hormon (GnRH) hedeflenerek uygun etkileşimle folikül büyümesi hedeflenir. Her bir folikülün potansiyel olarak bir yumurta geliştirmesi beklenir.Kullanılan hormonlar yapılarının bozulmadan etkili olabilmesi için iğne şeklinde uygulanır. Cilt altına uygulanan kısa iğneler olup genellikle geniş alan olması ve hasta tarafından kontrolünün kolay olması nedeniyle göbek çevresine yapılır. Hastaların çoğu ilk kullanımda gösterildikten sonra iğnelerini kendisi uygulayabilmektedir.

İğnelerin dozu neye göre belirlenir? İğne başlangıç zamanı ve süresi ne kadardır?

Tüp bebek tedavinizde kullanılacak olan ilaçların dozuna yaşınız, boyunuza oranla olan kilo durumunuz, ultrasonda görülen antral folikül sayısı (yumurta taslağı sayısı) , anti müllerian hormon (AMH) gibi yumurta rezerv testleri ve varsa daha önceki tedavinize alınan yanıta göre doktorunuz tarafından karar verilecektir.

İğnelerin başlangıç zamanı uygulanacak olan yumurta geliştirici protokole göre belirlenecektir. Genel olarak yumurta geliştirmek için uzun ve kısa protokoller kullanılır.

Uzun protokol uygulanacaksa iğnelere adet döneminizden 1 hafta önce başlanır. Bu şekilde beyinden salgılanan gonadotropin serbestleştirici hormon (GnRH) baskılanmış olur. Adet başlayınca da doktorunuz ultrason ve kan tahliline göre tedavinize uygun kombinasyon ve dozda gonadotropin (FSH/LH) ekleyerek folikül büyümesi hedeflenir. Kişiden kişiye göre değişebilmekle beraber folikül gelişmesi ortama 8-12 günü bulacaktır. Bu süreçte belli aralarla doktorunuz ultrason ile folikül gelişimini değerlendirecek ve gerekli görürse doz değişimi yapabilecektir. Yeterli sayıda ve büyüklükte (18 mm ve üstü) folikül gelişimi sağlandıktan sonra çatlatma iğnesi olarak bilinen son olgunlaştıcı iğne de yine göbekten yapılacak ve bu iğneden yaklaşık 35-36 saat sonra yumurta toplama işlemi gerçekleşecektir. Çatlatma iğnesinin türüne, dozuna ve saat ayarlamasına yine tedavinizi yürüten doktorunuz karar verecektir.

Uzun protokollerde 3 haftayı bulan iğne kullanımı sözkonusuyken son yıllarda tüp bebekte daha çok kısa protokoller tercih edilmektedir. Yaklaşık 8-12 gün (ortalama 10 gün) iğne kullanımının gerektiği kısa protokollerde iğnelere adetin erken döneminde (genellikle ikinci veya üçüncü günü) başlanır. Hastanın takibi (ultrason/kan tahlili) , çatlatma iğnesi ve yumurta toplama süreci uzun protokoldekine benzer şekildedir.

Yumurta toplama işlemi nasıl olur ? Ne kadar sürer ? Ağrılı mıdır?

Yumurta toplama işlemi ultrason eşliğinde gerçekleştirilir. Genellikle vaginal yoldan yapılan ultrason eşliğinde iğne ile yumurtalıklardaki folikül denilen içi sıvı dolu keseciklerdeki sıvı toplanır ve işlem odasına bitişik olan embriyoloji laboratuarına verilerek burada mikroskop altında yumurtalar ayıklanır. İşlem süresi yumurta sayısına göre değişmekle beraber yaklaşık 10-15 dakika sürer. İşlem lokal anestezi ile yapılabiliyor olsa da genellikle damardan uygulanan ilaçlarla sedasyon denilen anestezi uygulanır ve işlem sırasında uyuduğunuz için herhangi bir ağrı vb hissetmezsiniz. İşlem sonrası kasıklarda hafif bir rahatsızlık hissedilse de ciddi bir ağrınız olmaz.

Whatsapp
Telefon